natuurvertaler

Ahimsa

Ze was niet groot in het nieuws geweest, voor zover wij hadden meegekregen. De oorlog in Oekraïne, moord- en doodslag, schandalen en sensatie, het WK voetbal in Qatar, die waren wél groot in het nieuws. Alleen op een website hadden we iets voorbij zien komen over Ahimsa. Nou ja, ‘iets’… het was nogal een gevaarte, de gigantische stalen sculptuur van een rustende koe. We namen een kijkje.

.

In al haar metalen reusachtigheid lag de koe er kalmpjes bij, de linkerpoot naar binnen getrokken, zoals een kat dat kan doen, de rechterpoot uitgestrekt… zoals een kat dat eveneens kan doen, een tevreden kat.
Op een bordje stond vermeld dat Jantien van Mook en Dirk-Jan Schrander de rondreizende koe hebben vervaardigd. En dat de term ‘ahimsa’ betekent: ‘geweldloosheid en eerbied voor al het leven’. Afkomstig uit het Sanskriet en het kernbegrip van het jaïnisme, de wereldreligie met het geringste aantal aanhangers: vier miljoen, voornamelijk in West-India. Het ontstond duizenden jaren geleden gelijktijdig met het boeddhisme. Het streeft absolute geweldloosheid na, jegens mens én dier. Ooit las ik ergens dat ware jaïnisten door de stad lopen met een bezem voor zich uit, waarmee ze eventuele kevertjes of mieren wegvegen, zodat ze die niet kunnen doodtrappen – een beeld dat op je netvlies blijft alsof het een kunstwerk is. Mahatma Gandhi, dé politieke vredestichter in het verscheurde India van de twintigste eeuw, was door het jaïnisme geïnspireerd. Jammer dat types als Poetin, Bolsonaro en Assad die invloed nooit hebben ondergaan. Het had de mensheid een hoop ellende gescheeld, de media een hoop slecht nieuws. Het gros van de wereldbevolking zal het overdreven vinden om als jaïnisten rekening te houden met de kleinste levende wezens, maar ik ben er tevens van overtuigd dat veruit de meeste mensen helemaal niets hebben met geweld. Laat staan met de frustraties van machthebbers die tot oorlog of bijvoorbeeld de vernietiging van het Amazonewoud leiden.
Er is reden om het nieuws te mijden, het kan je gevoel behoorlijk vertroebelen. Een tachtigjarige vrouw keek naar Opsporing Verzocht en was doodsbang dat ze zelf overvallen zou worden. Terwijl het tv-programma had bericht over één enkele overval; miljoenen andere ouderen was niets overkomen.
King Kong, beter gezegd: Queen Kong-koe Ahimsa was geposteerd voor een open, lege stal. We lieten haar achter en maakten een korte wandeling. Troffen de bewoonsters van de stal een eind verderop liggend aan. De meesten hadden hun ene poot gestrekt en de andere naar zich toe getrokken. Je kon ze nog net niet horen snorren. Ze straalden zachte krachten uit. Een bruin-witte koe stond op en begaf zich in onze richting. Ze leek ons namens de rest van de kleine kudde te willen begroeten. De koe stak haar tong naar buiten zoals een hond dat kan doen en gaf ons een liefdevolle blik en lik.
Een glanzend zwarte koe had haar ogen onmiskenbaar gericht op een voorbijdwarrelend klein koolwitje, je zag haar kop met de vlinder meebewegen.
Ik werd overvallen door een groots gevoel van geweldloosheid.

© 2022 sander grootendorst / Achterhoek Nieuws

Mobiele versie afsluiten