Haast je langzaam naar de boekwinkel

Van Someren & Ten Bosch viert 175-jarig bestaan

Namens de Zutphense schrijvers overhandigt een van hen, Josha Zwaan (links), een op haar initiatief aangeschaft cadeau aan Ine Soepnel, eigenaar van boekhandel Van Someren & Ten Bosch. De boekhandel vierde donderdagavond in de Buitensociëteit zijn 175-jarig bestaan. Het cadeau: een beeldje van Multatuli, die volgend jaar 200 jaar geleden werd geboren. De nabije toekomst en het rijke literaire verleden in één.
Jonge aanstormende poëten als Maxim Garcia Diaz en de vertegenwoordigers van de oude maar nooit moegestreden garde, onder wie Neeltje Maria Min en Zutphenaar H.C. ten Berge, maakten hun opwachting bij het door de stadsdichters Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck, allebei met kleine tekstbriefjes in de hand, gepresenteerde literatuurfeest, muzikaal gelardeerd door de virtuoze Spaanse gitaar van Eric Vaarzon Morel, die optimaal profiteerde van de sublieme Buitensoos-akoestiek. Er was ook nog een bescheiden boekpresentatie: het handschrift van Ida Gerhardts Dolen en Dromen, haar epische lofzang op Zutphen, is in boekvorm uitgegeven. Burgemeester Annemieke Vermeulen ontving het eerste exemplaar uit handen van ex-boekhandelaar Ad ten Bosch.
Adriaan van Dis voerde als laatste het langste het woord, hij hield een persoonlijke rede over het wezenlijke belang van lezen als middel om je eigen positie in de wereld te kunnen bepalen. Literatuur maakt je niet gelukkig, zei van Dis, literatuur maakt je weerbaar.
Na afloop haastte het in groten getale opgekomen publiek zich langzaam naar de foyer van de Hanzehof, waar gratis drank geschonken werd voor bij het napraten en netwerken.’Haast je langzaam’, festina lente: het motto van de Italiaanse boekdrukker Aldus Manutius, tijdgenoot van Erasmus, én het motto dat Ine Soepnel inspireerde tot haar keuze voor het boekenvak, zoals ze in haar inleiding vertelde.
Terwijl we stonden te praten met diverse bezoekers, in de volle foyer verenigd, zag ik ze als het ware opeens allemaal in afzondering vóór me. Ergens in hun eentje, door niemand anders gestoord, met een boek in de hand, aan het lezen. Om weerbaarder te worden. Misschien vanavond al.
sander grootendorst © 2019

Geef een reactie